23 Nisan 2007

Kar ve Deniz bir arada.. (Batı Karadeniz-1)

Biblo ile uzun zamandır düşündüğümüz gezimizi yaptık. 2 gün süren gezimizi yine adım adım anlatacağız. Biblo yine süper.. Neden? Gezilerden sonra oyun oynuyor hatta biraz da ihtiyaç gezisi yapıyoruz. O kadar gezmiş olmamız rutin yürüyüşlerimizi etkilemiyor. Eeeee o kadar suyu bende içsem bende ihtiyaç duyarım. Ama gezi performansı gerçekten çok iyi.. Eee sırt çantasında otur, canın istediğinde rüzgara doğru kafayı çıkart, istediğin zaman yan gel yat..

Gezimiz hakkında kısa bilgi vereyim. Biblo ile 21 Nisan sabahı çıktığımız gezimiz', 22 Nisan Akşamı yine evimizde noktalamak üzere planladık. Her gezimide olduğu gibi amacımız belirli bir noktaya varmak değil ama bu sefer amacımız Kdz.Ereğli'ye gidip gelmek. Kdz.Ereğli benim için özel bir yer. Benim büyüdüğüm yer. Tüm çocukluğum oralarda geçti. Annem ve babamlar halen oradalar. Doğası, kültürü ile Türkiye'min güzel yerlerinden biri. Gideceğimiz yer belli ama giderken uğrayacağımız yerler her zaman olduğu gibi bilinmez yerler :)

Bu başlık altında gezinin sadece ilk günü var.

İlk günkü rotamızı özetle şu şekilde tasarlamıştık: Gebze-Ağva (Pınarlı-Bağıranlı ara yollarından)-Kerpe-Kefken-Karasu-Akçakoca-Alaplı-Ereğli olacaktı. Ancak Gebze tarafına geldiğimizde devam edelim dedim. İzmit'ten Kandıra yolundan Ağva'ya gideriz diye düşündüm. Ama İzmit'e geldiğimizde uzaktan Kartepe'yi gördüm ve yılın son karını bir görelim dedim. Kar serinliğini hissetmek istedim.Biliyorsunuz Biblo'da çok seviyor ve son kez Kandıra kavşağının altında durduk ve düşündüm... Vee karar : Kartepe bekle bizi geliyoruzzz diyip bastık gaza..

Geziler hakkında bilgi. İlk gün yaklaşık geze geze olan yolculuğumuz 9 saat aldı ve 264 KM yol aldık. 2. gün ise 8 saat sürdü ve 253 Km yol aldık. Gidiş ve dönüş haritamızı aşağıda verdim.


İlk durağımız Kartepe. Kartepeye çıkışta manzara çok güzel. Bir ara baktığıda sağımda Sapanca gölünü solumda ise Marmara denizini görüyordum.


Kartepe'deki otel çok güzel. Kışın buraya gelip bi hafta sonunu geçirmek lazım. Daha otele gelmeden güvenlik görevlisinin kibar davranışı, çalışanların güleryüzü kalite ve iyi organizasyonu işaret ediyor. Üstelik bu mevsimde dahi telesiej'ler çalışıyordu.

Sonra karlı bölgelere gitmek için yürüyüşe başlıyoruz.

Biblo karı görüncü dururmu.. O önden ben arkadan gidiyoruz.

O gitti geldi bile karlı tepeye...Eeeee 4x4 biblo her yere kolay gidiyor tabi.



Zirve'ye telesiej ile çıkılabiliyor. Gidiş-dönüş 30 dakika alıyormuş. Fiyatı ise kişi başına 5 YTL. Kesinlikle değebilecek bir fiyat.
Kartepe inişinde Kuzuluk yaylasına uğruyoruz. Burada yol toprak ama manzara süper.. Yayla düşündüğümüzde ufak. Yaylada hiç indemeden geri dönüyoruz. Ama karlı yol çok güzel. Biblo ise resim çekilirken sabırsız şekilde bende ineyim diyerek patilerini dışarı alıyor hemen.

Sonra buradan ayrılıp tekrar yola çıkıyoruz. Adapazarında başka bir motorcu ile ışıklarda karşılaşıyoruz. Yeşi ışık yanıncaya kadar nerden nereye gittiğimizi ve adlarımızı söyleyebiliyoruz ancak. Mardin diyor amca.. Sonraki ışığa kadar yanlış anladım diyorum. Sonraki ışıkta tekrar yanına gidiyorum ve nereye gidiyorsunuz diye tekrar soruyorum. "Mardin "diyor.. Şurada tamircime uğrayacağını söylüyor ve beni çay içmeye davet ediyor. Biblo ile daveti kabul ediyoruz. Biraz sohbetten sonra motoru ile tüm Türkiye'yi gezdiğini öğreniyoruz. Adı Ümmet Abi. Çok sıcak bir sohbetimizi yapıyor ve izin isteyip Karasu'ya doğru yola çıkıyoruz.

Yaklaşık 2 saat önce karlar içinde olan Biblo şimdi ise sıcak havada deniz kenarında keyif yapıyor..Rüzgar yok, güneş iyice ısıtıyor, deniz ise berrak ve dalgasız.


Sonra Melenağzında'yız. Balıkçı kasabası olan Melenağzı'nda otel ve pansiyonlar mevcut. Mutlaka yazın kamping alanlarıda vardır. Melenağzı'nı terk edip, karadeniz'e Akçakoca'ya kadar veda edeceğimiz son nokta olan Karaburun'da duruyoruz.

Akçakoca-Düzce kavşağını geçiyoruz ve Karadeniz'le tekrar buluşuyoruz. Gölgeler uzuyor, gün batımı yaklaşıyor.

Ne kadar gün batımı yaklaşsada duramuyoruz yerimizde ve gördüğümü toprak yoldan içeri gidiyoruz. Muhteşem güzellikte bir yer. Berrak akan dereden ve bol yeşillik. Çayırlık bir alan görüyoruz ama dere önümüzde. Motorumuzla dereden geçiyoruz ve çayırlıkta duruyoruz. Dere düşündüğümden derin çıkıyor. Zincirlere kadar suya batıyoruz.


Akçakoca-Alaplı sahili arası
Güneşin batmasına yakın Ereğli'ye geldik.. Harika bir manzara keyfi yaşarak geçirdiğimiz bu yolculuğun sonunda Ana-Baba evimize geldik.

15 Nisan 2007

Ağva-Pınarlı-İzmit ve bakir koylar

Biblo ile gezimizi bu hafta Kuzey-Batı Marmaraya çevirdik. Bu gezimizde yine ara yollara girerek daha az gidilmiş, herkesden uzak köşelere baktık. Motorumuzla yaptığımız gezimiz sabah 10:00 civarında başladı, 20:20'de bitti. Yaklaşık 10.5 saatte 213 KM yol aldık.

Biblo eve gelir gelmez ayısı ile oynamaya başlasada ardında kafayı vurdu yattı. Acayip yorulmuş bu sefer. Sabaha kadar uyudu.

Bu sürenin 4-4.5 saat gibi süresini motor üzerinde geçirdik. Asfallta hep hızlı gittik. Diğer yerlerde ise gezinerek, izleyerek gittik. Zaten amacımız varmak değil, gezmek olduğu için sakin sakin yapıyoruz gezilerimizi.

Gezimize Gebze-Şekerpınar'dan Mollafenarından başladık. Aslında Ballıkaya üzerinden Demirciler köyünden gidecektik ama Ömerli barajının uzantısı olan gölete uğramak istedik.

İlk durağımız Ömerli'nin uzantısı olan gölet.


Sonra Ağva'ya doğra yola çıktık. Ağva ile Gebze arası bizim gittiğimiz yoldan 72 Km. Ama öyle doğrudan gitmedik. Bir ara gözümüze ara bir toprak yol takıldı. Hemen girdik içeri doğru. Yol çok bozuktu.. Akdeniz iklimini andıran tepelerden geçtik. Çok güzeldi. Fotoğraflayamadık.

Sonrasında bir çayırlık bulup dinlendik. Biblo ile çevrede gezindikten sonra Biblo hemen benim motorun gölgesine sığındı.
Sonra bende yorulduğumu fark ediyorum ve Biblo'nun yanına uzanıyorum. Bu arada fotoğraf makinem Nikon D70S.Ama şimdiye kadar otomatik çekim ayarını bilmiyorduk. İlk defa bu resimde otomatik ayarla çekim yaparak kendimide fotoğraflamayı başardım.

Bozuk yoldan çıkıp tekrar Ağva'ya yöneldiğimizde ilk virajı aldıktan sonra tam önümüzde yolu geçmeye çalışan Kamplumbağa kardeş çıkıyor.Genç kaplumbağa ezilmesin diye hemen duruyoruz ve yolun kenarına koyuyoruz. Biblo bir kere merak edip kokluyor ama hiç ilgisini çekmediği için hemen uzaklaşıyor. Genç kaplumbağa kafayı çıkarsın bir poz versin diye bekliyorum ama başarılı olamıyorum. Çok da bekleyemiyor ve yolumuza devam ediyoruz.


Ağva yakınına geldiğimize Göksu deresinin güzelliğini görmek için mola veriyoruz. Göksu deresi 60 Km öteden İzmit'ten geliyor. Kaynak bu kadar uzakta olunca pek çok ufak dereyide kendine katıyor. Yağmurlu havalarda bu dere yol seviyesine kadar çıkabiliyor. Durduğumuz yer güzel bir yer, sahipleri İzmit'li. Teyze ile bir amca bizi son derece sıcak karşılıyorlar. Bir çay rica ediyoruz. Yıllarca İstanbul'da yaşamış bey amca sonra rahatsızlık geçirdikten sonra 7 Sene önce buraya yerleşmiş ve kendin pişir kendin ye piknik alanını kurmuş.




Sonunda Ağva'ya varıyoruz. Aslında hiç Ağva'ya girmeyecektik ama canım sıcak bir çay istedi. Biblo ile hemen fener'in olduğu yere gidiyoruz.

Tam çayımı bitirmiş kalkıyordukki ileride Yunuslara gözüm takıldı. Bir kaç fotoğrafını çekmeye çalıştık. Nehirin başında gördüğümüz Yunuslar nehirin içine doğru girmee başladılar. O zaman anladım bir balık sürüsü kovalıyorlardı. Balıkların üzerine atlamaları sudan çıkışları çok güzeldi. Seyretmekten fotoğrak çekemedim :)


Ağva'dan ayrılıp Kandıra yoluna sapıyoruz. Oradan da Pınarlı köyüne doğru gidiyoruz. Ana yoldan gitmek bizi çok cezbetmiyor Çünkü deniz kenarındaki koyları görmek ve araç trafiğinde uzak gitmeyi arzuluyoruz. Bu yol Pınarlı'ya kadar bozuk mıcır yol. Pınarlı'dan sonra ise toprak yol. Bu halde 10 Km devam ediyor.

Pınarlı'yı geçtikten sonra deniz'e yaklaştığımız hissediyoruz ve ilk gördüğümüz toprak ara yoldan giriyoruz. Yol çok bozuk araba gidebileceği bir yol değil. Ya motorlar yada yürüyerek gitmek gerekir. Sonunda istediğimiz gibi bir koya varıyoruz. Biblo hemen keşfe başlayıp işaretleme çalışmalarına başlıyor. Artık burası da Biblo'nun...
Biblo'nunda çok hoşuna gidiyor. Hemen bir yuvarlanarak keyif yapıyor. Bu da çok keyifli olduğunu gösteriyor. Zaten yüzünden anlamak her şekilde mümkün ama içi içine sığmıyor bizimkinin.





Sonra karnımızın açıkdığını hissediyor ve geleneksel sucuğumuzu yapıyoruz. Bu arada ateş yakıyoruz ama mutlaka su ile söndürüyoruz. Diğer bir yandan daha önceden yakılmış bir ateş yeri varsa orayı tercih ediyoruz. Mümkün mertebe çimen olmamasına ve çimenler üzerindeki taşları kullanmıyoruz. Amacımız doğaya zarar vermeden ateşimizi yakmak. Burada daha önceden yakılan ateş yerini kullanıyoruz.

Biblo karnını doyuruyor ve dinlenmek için motorun gölgesine geçiyor.

Biraz dinlendikten sonra çevreyi gezmeye çıkıyoruz. Sanki burası Karadeniz değil. Beyaz çakıllar akvaryum berraklığında deniz. Çok beğeniyoruz.
Biblo'nun arkasında olan manazara baktığımda sadece gördüğüm bu iki koy değil, pek çok koy var olduğunu görüyorum.


Çevre gezimiz bitince Biblo ile yatıyoruz. Gözlerimizi kapayıp martıların ve denizin sesini dinliyoruz. Ben yatınca Biblo'da genelde yanıma gelip uzanır. Göbeciğinin okşanmasını ister.

Dönüş yoluna geçiyoruz. Bulunduğumuz koya girdiğimiz yoldan zar zor çıkıyoruz. Pınarlı ile Bağıranlı arasındaki yol hep toprak. Bağıranlı'yı geçip İzmit'e Kandıra yolundan uzatmak yerine Hacılar köyü arayolunu kullanıyoruz. Böylelikle 10 Km yolu daha kısaltıyoruz. Yol bozuk asfalt ve bazı yerler patlamış. Neyse bu yolu bitirip Kandıra-Ağva-Şile ana yoluna çıkıyoruz. Bu yol oldukça düzgün.

İzmit göründü..
Gebze'ye vardığımız güneş batmak üzere ve karınlık bastı. Biblo Gebze ile İzmit arası kafayı hiç çıkarmadı ve dinlendi. Gebze'de yorgunluğu ise son safhada..